Gymnasium

Het Gymnasium op het Kennemer Lyceum begint in de eerste klas met Latijn. Het tweede jaar komt Grieks daarbij. Tot en met de vierde klas zijn beide talen verplicht in het gymnasiumprofiel. Dit zorgt ervoor dat de leerlingen niet alleen voor het examen een betere keuze maken wat de klassieke talen betreft, maar ook dat velen in beide examen doen, in tegenstelling tot de landelijke trend. Daarnaast zijn wij van mening dat wij zoveel en zo breed mogelijk de leerlingen de klassieke cultuur dienen mee te geven, opdat zij hun denken scherpen en hun kennis ontwikkelen. Non scholae sed vitae discimus!

Het Gymnasium op het Kennemer Lyceum wordt verzorgd door een kleine maar actieve sectie! Niet alleen richt het curriculum zich op Latijnse en Griekse taalverwerving, maar er wordt ook veel buiten het lokaal gedaan. Zo gaat de eerste klas naar het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden voor een opdracht over de materiële cultuur van de Romeinen. Met de derde klas gaan wij zelfs twee dagen naar Trier om dit te doen.

Naast museumbezoek met alle klassen bezoeken wij ook theatervoorstellingen of laten deze op school opvoeren. Dit sluit uiteraard aan bij de Klassieke Culturele Vorming die in klas vier en vijf wordt gegeven aan de gymnasiasten. Enerzijds worden in die uren toneel, filosofie, architectuur en beeldhouwkunst gedoceerd, anderzijds is het ook een voorbereiding op de Romereis in de vijfde klas.

Deze reis door Rome en Campanië, in de traditie van de Grand tour die geliefd was bij de humanisten, neemt de leerlingen mee langs alle hoogtepunten van het vroege Rome tot de moderne tijd.