Laptops

Een gecombineerde leerstijl (blended learning)

ICT is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Scholen, die hun leerlingen voorbereiden op de maatschappij, houden daar in toenemende mate rekening mee. Dat kan op verschillende manieren. Sommige scholen zijn laptopscholen geworden of hebben op andere wijze met behulp van ICT hun onderwijs sterk aangepast. Het Kennemer Lyceum kiest ervoor het beste van twee werelden te verenigen. Enerzijds door het gebruik van moderne media in de klas, aan de andere kant door het vertrouwde (werk)boek niet laten liggen. We noemen deze mix van leerstijlen ‘blended learning’. Voor deze vorm van gecombineerd leren is een eigen laptop onmisbaar.

Door technologische vernieuwingen verandert ook de leerstijl van leerlingen. Het werken met een laptop sluit hierbij aan. Bovendien worden de gangbare schoolboeken sterk verrijkt door het aanbod van allerlei digitaal lesmateriaal.

Er wordt van leerlingen verwacht dat ze op school én thuis met de laptop kunnen werken. We raden aan om gebruik te maken van het aanbod van de Rentcompany. Alle ouders krijgen hierover aparte informatie en een bestelbrief.

Veel gestelde vragen (FAQ) 

 • Waarom werkt het Kennemer Lyceum met laptops in de klas
  Om leerlingen voor te bereiden op de wereld van morgen maken wij gebruik van digitale middelen voor communicatie, productiviteit en samenwerking. Daarnaast bieden veel lesmethoden digitale componenten die bijvoorbeeld differentiëren op niveau beter mogelijk maken.
   
 • Krijgen de leerlingen alleen nog digitale boeken?
  Nee. De laptop werkt aanvullend en ondersteunend bij het gebruik van boeken en papier. Steeds meer lesmethodes voldoen aan blended learning, waarbij papier en digitale inhoud elkaar afwisselen en aanvullen.
   
 • Waarom zou ik de laptop bij de RentCompany aanschaffen of huren?
  De voordelen op een rijtje
  – De laptop wordt ondersteund door de helpdesk op school
  – Bij mankementen aan het apparaat wordt deze direct op school vervangen door een leenapparaat
  – De meest gebruikte software wordt bij levering voor geïnstalleerd
  – Instructies in de klas zijn gemaakt voor deze laptop
 • Kan ik zelf een laptop aanschaffen voor mijn kind?
  U bent vrij om zelf een laptop aan te schaffen, bij voorkeur een Windows laptop die de nieuwste versie van Windows kan draaien.  Een Apple Mac of ChromeBook raden wij af en worden niet ondersteund door de software en onze helpdesk. Docenten werken over het algemeen met Windows en zijn niet goed in staat te helpen als zaken op een Apple Mac of ChromeBook niet lukken. De helpdesk kan niet garanderen dat alle schoolsoftware goed op deze systemen zal werken. De helpdesk biedt ondersteuning op basis van “best effort”.
  De ondersteuning is als volgt geregeld
  A. Laptop van de RentCompany
  – Volledige ondersteuning via school
  – Verzekerd tegen diefstal en schade
  – Vervangend apparaat direct beschikbaar bij hardwareproblemenB. Windows laptop van een andere leverancier
  – Alleen ondersteuning bij het gebruik van schoolsoftware
  – Geen verzekering of vervangende laptop van schoolB. Mac, Linux of ChromeBook
  – Geen ondersteuning
  – Niet alle software draait hierop of er gelden technische beperkingen
  – Printen is niet mogelijk
 • Wat zijn de minimale specificaties?
  Nieuwste versie van Windows Pro of Windows Education, 5 GHz, 802.11.ac WiFi, 8 GB geheugen, 128 GB harde schijf, nieuwste versies van Office 365 en Magister geïnstalleerd en een actueel antivirus programma. Voor MAC gelden dezelfde specificaties als voor een Windows laptop. Chromebooks zijn niet krachtig genoeg. 
 • Hoe vaak wordt de laptop gebruikt?
  Onze docenten zijn opgeleid om ICT effectief in te zetten in de les. Het schooljaar 20-21 is het eerste jaar met laptops en iedereen zal nog moeten wennen aan het concept. Het streven is om uiteindelijk maximaal 10-20 % van de les met laptops te werken wat neerkomt op gemiddeld maximaal 5 a 10 minuten per les. De laptop zal uiteraard ook thuis veelvuldig worden ingezet om huiswerk op te maken. 
   
 • Kan de laptop veilig worden opgeborgen tijdens gym of een andere activiteit?
  Ja de laptop kan in het kluisje worden bewaard.
   
 • Kan de laptop op school worden opgeladen?
  Nee, de leerling dient de schooldag te starten met een thuis opgeladen laptop. Het aantal uur laptopgebruik zal ruim binnen een batterijlading vallen. 
   
 • Waar kun je terecht met problemen met de laptop?
  Een kapotte laptop die aangeschaft is bij de RentCompany kan bij de receptie worden omgeruild voor een leenapparaat. De ouders ontvangen dan een toestemmingsverzoek om de laptop te laten repareren. Voor problemen bij het gebruik van de laptop gaat de leerling naar de helpdesk. De school levert geen support op laptops die niet via de RentCompany zijn aangeschaft.  
 • Wat doe ik met de huurlaptop als ik van school ga?
  Je kunt in dat geval de huurovereenkomst met de RentCompany opzeggen. Zij laten je schriftelijk weten wanneer de huurovereenkomst stopt en hoe je de laptop kan retourneren.
   
 • Mag de laptop ook voor privé zaken op school gebruikt worden
  Ja en nee. Netflix/YouTube kijkengamen of socialmedia gebruik tijdens de les is absoluut verboden. In de pauze zijn er geen restricties, echter films kijken of gamen kan veel energie gebruiken en is niet verstandig omdat de batterij dan snel leeg raakt. 
   
 • Wat als ik geen laptop voor mijn kind kan kopen?
  Wij vinden dat ons onderwijs voor iedereen toegankelijk moet zijn. Als de uitgave voor ouders te groot is kunnen zij in aanmerking komen voor een laptop of een vergoeding van de Stichting Leergeld Haarlem en Zandvoort (https://www.leergeld.nl/haarlemzandvoort/) of de gemeente Bloemendaal (https://www.bloemendaal.nl). 
   
 • Wat doet de school om misbruik te voorkomen?
  We willen leerlingen leren verantwoordelijk met digitale middelen om te gaan. Het thema mediawijs omgaan met moderne media en apparaten is onderdeel van het mentorprogramma.
   
 • Is de capaciteit van het wifi netwerk wel groot genoeg voor 800 leerlingen?
  We beschikken over een professioneel en breedbandig WiFi netwerk dat geschikt is voor het gebruik van een laptop door alle leerlingen en medewerkers
 • Wordt de boekentas nu nog zwaarder?
  Boeken zijn de laatste jaren lichter geworden door het gebruik van dunner papier. Ook zal een deel van het materiaal straks digitaal beschikbaar zijn. Netto zal de boekentas niet zwaarder zijn dan vroeger.
   
 • Wat kan de school op de laptop van mijn kind?
  De laptop wordt aangemeld bij een Mobile Device Management oplossing genaamd Intune van school. Dat betekent dat software, zoals Office 365, automatisch wordt geïnstalleerd. Ook zijn daardoor schoolbestanden eenvoudig beschikbaar, worden applicaties automatisch ingelogd en kunnen problemen eenvoudiger worden opgelost. School heeft geen toegang tot de inhoud van de harde schijf en kan het gebruik, behalve binnen de schoolapplicaties  ook niet monitoren.
   
 • Hoe gaat de school om met het risico op diefstal, verlies of schade?
  Bij een eigen laptop hoort dat de leerling verantwoordelijk met het apparaat omgaat. Dat vraagt o.a. om het gebruik van een stevige beschermhoes en het niet onbeheerd achterlaten van de laptop. Bij de laptops van de RentCompany is een verzekering inbegrepen tegen beschadiging of diefstal.