Gymnastiumdag voor leerlingen van 1 t/m 4G: 8 april 2019

Welke gymnasiast wil nu niet op een ogenschijnlijk gewone maandag een virtuele wandeling door Rome maken, als een gladiator strijden in de arena of een dramatische mythe opvoeren, een Griekse vaasschildering maken of in de Escaperoom ontsnappen aan de Wrath of the Romans?

Op maandag 8 april vond op het Kennemer de eerste Gymnasiumdag plaats voor de klassen 1 t/m 4Gymnasium, mede georganiseerd door leerlingen van 5Gymnasium. Op deze dag zouden de leerlingen op een andere wijze kennismaken met allerlei facetten van de klassieke oudheid dan zij gewend waren in de gewone lessen.
De dag startte om 8.45 uur in de aula. Bijna 80 gymnasiasten verzamelden zich hier zonder een idee, wat hen te wachten stond. De enige instructie die zij van tevoren kregen was om hun telefoon en oortjes mee te nemen, gymschoenen en makkelijk zittende kleding die tegen een stootje kon. Het was echter nog maar de vraag of zij deze items ook nodig zouden hebben … Verder hoefden zij zelf geen lunch mee te nemen. Eerst kregen de leerlingen te horen uit welke vijf workshops zij er drie mochten kiezen en nu vond ook de verticale verdeling van de groepen plaats. Voor de lunch waren er drie rondes van ruim een uur waarin telkens vijf workshops werden aangeboden: Wandelen door Rome met een VR bril (Dhr Strikker); Gladiatoren in het Colosseum (Dhr Stapensea en dhr Lindenhovius); Terracotta kunst (Mw Huizinga); Dramatische mythen (Dhr De Kuiper); Wrath of the Roman Gods Escaperoom (Mw Van Staalduine). Onder de bezielende leiding van deze docenten, vakkundig bijgestaan door Wike, Naduah, Imke, Mathijs, Joep, Bodil, Machtelt en Famke, wandelden de leerlingen virtueel door Rome of zagen zij Hannibal met zijn olifanten de Alpen overtrekken en werden er onder de hardvochtige ogen van de Romeinse keizer hevige gladiatorengevechten gehouden in een nagebouwd Colosseum. Binnen een uur maakten zij de meest prachtige Griekse vaasschilderingen of schreven en speelden zij scѐnes uit beroemde Griekse tragedies. Ook de Escaperoom was zeer in trek, waar zij behoorlijk pittige opdrachten moesten uitvoeren om op een volgend level te komen.

Na drie workshops genoot iedereen van een Romeinse lunch in het klassiek versierde dramalokaal met heerlijke ciabattabroodjes, druiven en Cesar salad, alles vers klaargemaakt door Zoë, Sem en Charlotte.
De finale van deze dag vormde de klassieke pubquiz, geschreven en op onnavolgbare wijze gepresenteerd door de heer Koppenol. Ook hier werden de groepen door de verschillende jaarlagen geformeerd, hetgeen bij het beantwoorden van de vragen zijn vruchten afwierp.
Na elke ronde werden de antwoorden razendsnel nagekeken door drie leerlingen van 5G, zodat om 1430 uur al de eerste prijs kon worden uitgereikt aan Team Rood.
Leerlingen en docenten kunnen terugkijken op een geslaagde Gymnasiumdag, zeker voor herhaling vatbaar!

Namens de Gymnasiumwerkgroep,
Irene von Oven