Dies Togae Praetextae

15-10-2018 | Webmaster

Op woensdag 27 september begon de dag voor de gymnasiasten van de eerste klas op Romeinse wijze. Gehuld in toga’s en getooid met lauwerkransen genoten zij het eerste uur van een gezamenlijk ontbijt in een van de lokalen van de klassieke talen, het lokaal van de heer Koppenol op zolder.

Het tweede uur dwaalden zij met een klassieke speurtocht door school om bijvoorbeeld de Latijnse spreuk van het Kennemer te vinden en te vertalen. Ook het andere klassieke lokaal beneden vereerden zij met een bezoek. Daar zagen zij allerlei schilderingen van avonturen van Odysseus, het Veni Vidi Vici van Caesar boven de ingang en zo deden ook de oudere gymnasiasten in dat lokaal soms nog nieuwe ontdekkingen.

Het laatste uur werden de laatste opdrachten gemaakt en was daar ook de prijsuitreiking voor de mooiste toga’s. De toga praetexta is bedoeld voor de Romeinse jongeren die zes jaar later in de senaat zitting mogen nemen. Het moge duidelijk zijn dat onze eersteklassers allen de toga praetexta waardig zijn!